Monday, October 6, 2008

7.dan: 5 dan kursa

9-12h: Evaluacija jučerašnjih utakmica. Sa osvrtom najviše na prvog i drugog sudiju.
Najviše zamjerki bilo je oko odugovlačenja utakmice. Cilj je da se vrijeme između poena, zbog TV prenosa, skrati. Zato sve prekide treba ubrzati. Tako npr. zamjenu igrača smijemo odobriti samo ako igrač stoji blizu zone za zamjenu spreman da uđe u teren. U bilo kom drugom slučaju zamjena se mora odbiti, a tim kazniti za odugovlačenje. Znači ako igrač sjedi na klupi ili trči iz zone za zagrijavanje, to znači da on nije spreman i takvu zamjenu ne smijemo odobriti.
Takođe smo imali veliku zamjerku zbog brzih brisača. Prema Casebook-u slučaj 5.26 prvi sudija ne smije da prihvati zahtjeve igrača za brisanje poda, samo u slučaju ako je u dvorani temperatura iznad 25 stepeni i vlažnost veća od 61%. Ali da bi spriječili igrače da budu kažnjeni za odugovlačenje zbog ovakvih zahtjeva, moramo da damo instrukcije brisačima i brzim brisačima prije utakmice. Oni moraju da znaju šta je njihov posao.

Posle evaluacije imali smo test vezano za zapisnik. Zadatak je bio da popunimo zapisnik od početka do kraja po proceduri kao da smo na utakmici. Dobili smo instrukcije za svaki set koliko je koja ekipa osvojila poena, koliko je imala tajm-auta i zamjena i koliko i koje sankcije. Sve ostalo smo morali sami da izmislimo. Za ovaj test smo imali 1h 15min.

Moje nominacije za danas bile su:
- na prvoj utakmici: linijski sudija na poziciji 4.
- na drugoj utakmici: prvi sudija

No comments: