Wednesday, October 1, 2008

3.dan: Početak zvaničnog dijela kursa




Danas smo imali zvanično otvaranje kursa. Kurs je otvorio predsjednik turske odbojkaške federacije g-din Karabiyik Erol Ünal.
Posle toga su krenula predavanja.

1. predavanje: Kratak film o istoriji odbojke.

2.predavanje: Sistem kvalifikacije sudija od strane FIVB-a (FIVB Sports Regulations) i dužnosti i obaveze sudija.
U sklopu ove teme vrlo je bitno da naglasim da je od jula 2008. usvojen novi sistem ocjenjivanja Kandidata za međunarodne sudije. Kandidat ne mora više da sakupi 7 zapisnika sa međunarodnih utakmica koje je sudio kao prvi sudija, od kojih 3 moraju biti potpisana od strane nekog od članova FIVB ili kontinentalnih sudijskih komisija da bi bio promovisan u međunarodnog sudiju.. Po novom sistemu Potrebno je prikupiti samo 3 zapisnika sa potpisima nekog od člana sudijskih komisija (2 kao prvi sudija i 1 kao drugi) i naravno pozitivnim ocjenama u R-4 obrazcu. To bi trebalo da je napisano u članu 2.1.4.1 FIVB Sports Regulations.

3. predavanje: Psihološki aspekti u suđenju i priprema sudija pred utakmicu

4. predavanje: Mehanički i psihološki aspekti dodira u odbojci

5. predavanje: Protokol na međunarodnim utakmicama

6. predavanje: Odbojkaška pravila, Instrukcije i Casebook koja se odnose na Pravila 1-5
Obratiti pažnju na svaku riječ pravila.

7. predavanje: Instrukcije za vođenje Zvaničnog međunarodnog zapisnika
U Instrukcijama za vođenje zapisnika piše da se ime i broj Libera upisuje samo jednom u zapisnik, na liniji "Libero player ("L")", što znači da se on ne treba upisivati u spisak igrača. Ukoliko tim ima 12 igrača i jedan od njih je Libero, znači da se samo 11 igrača može naći na spisku u zapisniku.

Poslednje u programu je bilo Trening test.
Trening test je imao 50 pitanja (25 zaokruživanje i 25 popunjavanje), striktno kao što je napisano u Zvaničnim odbojkaškim pravilima. Prvo su nam dozvolili 30 min da popunimo test, ali mislim da ni g-din Habib koji zna svako pravila napamet, čak i broj pravila, ne bi uspio da popuni kompletan test za tako kratko vreme, pa su vrijeme produžili na 45 min. Iskreno ni to nije bilo dovoljno, ali ne preostaje nam ništa drugo nego da do kraja kursa učimo pravila.
Zato izvinite ako sutra svoje slobodno vrijeme iskoristim za učenje.

2 comments:

ambarkov said...

Zdravo Mirjana ,
Zelim ti puno uspeha na kursu.
Ordance AMBARKOV

Andjelko Popovic said...

Mirjana, nemoj da se nerviras, nego samo napred, bice to sve u redu. U ime mladih sudija koje treba "sutra" da idu na polaganje za mdjunarodnog sudija hvala na ovom blog-u.
Pozdrav Andjelko Popovic